درباره وعده
یکی از وعدههای صریح حسن روحانی در انتخابات ۱۳۹۶، پیگیری تصویب لوایح محیط زیستی در مجلس است.
در برنامهی دولت دوازدهم آمده است: «تصویب لوایح مرتبط با حفاظت از محیط زیست به دلایل مختلف و از جمله تعارضاتی که رعایت استانداردها محیط زیستی با برخی منافع محلی دارد، بسیار دشوار و زمانبر و توام با مخالفتهای بسیار است. تدوین زیرساخت حقوقی حفاظت از محیط زیست نیز برای تثبیت حقوق محیط زیست ضروری است. برنامهی جدی برای پیگیری تصویب و اجرایی شدن لوایح تدوین شده در دولت یازدهم، در دستور کار دولت دوازدهم خواهد بود. پیگیری تصویب چهار لایحهی مقابل در اولویت خواهد بود: ۱. لایحهی هوای پاک، ۲. لایحهی حفاظت خاک، ۳. لایحهی ارزیابی محیط زیستی، و ۴. لایحهی حفاظت از تالابها.»
۱- مراحل پیگیری تصویب چهار لایحهی زیست محیطی چیست؟
حسینعلی امیری، معاون امور مجلس در دولت یازدهم در مورد تلاشهای پیشین رییسجمهور در زمینهی تدوین قوانین زیستمحیطی گفته است: از ۱۵ لایحهی محیط زیستی دولت که به مجلس تقدیم شده، تاکنون هشت مورد به قانون تبدیل شده و شش مورد نیز در کمیسیونهای مختلف و یا صحن علنی در حال رسیدگی است. تنها موردی که در صحن علنی مجلس نهم در اسفند ۱۳۹۴ رده شده است، لایحهی «ارزیابی محیط زیستی» است… و لایحهی «حفاظت، احیا و مدیریت تالاب های کشور»، آخرین لایحهی زیستمحیطی دولت بود که در اردیبهشت امسال [۱۳۹۶] پس از تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان برای اجرا ابلاغ شد.»
محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست، رد شدن لایحهی ارزیابی محیط زیستی در اسفند ۹۴ توسط مجلس نهم را به زمان کم باقیماندهی مجلس نهم در اسفند ۹۴ و زمانبندی نامناسب نوبت بررسی لایحه و اولویتهای دیگر مجلس نسبت داد و تاکید کرد که «سازمان حفاظت از محیط زیست مجددا رایزنیهای خود را با مجلس در موضوع ارزیابیهای زیستمحیطی دنبال خواهد کرد.» دو لایحهی دیگر هم هنوز در صحن مجلس در حال بررسی هستند که در آخرین تحول، اصلاحیهی لایحهی هوای پاک در تاریخ ۲۶ تیر ۱۳۹۶ در مجلس با رفع ایرادات شورای نگهبان بار دیگر به تصویب رسید. همینطور لایحهی حفاظت از خاک هم در اول اردیبهشت ۱۳۹۴ در هیات دولت به تصویب رسیده بود و در حال حاضر در مجلس پس از انتشار گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در حال پیگیری است.
۲- برای پیگیری وعده، باید چه منابعی را دنبال کنیم؟
برای پیگیری وعده، این موارد را دنبال خواهیم کرد:
اطلاعیههای خبرگزاریهای رسمی و مصاحبههای مسئولان مرتبط با این موضوع (رییسجمهوری، معاونان رییسجمهوری خصوصا رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و سایر مسئولان این سازمان، نمایندههای مجلس و ….)،
گزارشهای محیط زیستی سازمانهای بینالمللی،
متن مذاکرات نمایندگان در مجلس.
۳- معیار ارزیابی و سنجش نهایی وضعیت وعده چه خواهد بود؟
با توجه به توضیحات قبلی و اینکه دو لایحهی هوای پاک و لایحهی حفاظت و احیای تالابها در مجلس به تصویب رسیدهاند، این وعده هماکنون در وضعیت تحقق ناقص ارزیابی میشود.
تحقق ناقص:
تصویب لااقل ۲ لایحه از ۴ لایحهی زیستمحیطی ذکر شده توسط نمایندگان مجلس.
تحقق کامل:
تصویب هر ۴ لایحهی زیستمحیطی ذکر شده در متن وعده توسط نمایندگان مجلس.