طی حدود دو سال گذشته زنان ایرانی دو بار موفق به حضور در ورزشگاه شدند. اتفاقی که پیش از این و در چهار دهه قبل از آن بیسابقه بود. با این وجود در هر دو باری که زنان ایرانی موفق به حضور در ورزشگاه آزادی شدند، پای «جیانی اینفانتینو» رئیس فدراسیون جهانی فوتبال در میان بود. بار اول در جریان دیدار نهایی لیگ قهرمانان آسیا میان پرسپولیس و کاشیما بود که با حضور و نظارت شخصی اینفانتینو این اتفاق افتاد.
در حالی که پیش از آن حتی برای بازی به زنان بلیتی هم فروخته نشده بود، اما حضور او در ورزشگاه و نظارت شخصیاش منجر به باز شدن درهای ورزشگاه به روی زنان شد. بار دوم، اما در پی اولتیماتوم فیفا به فدراسیون فوتبال ایران بود که قرار شد در همه بازیهای رسمی تحت نظارت فیفا زنان در ورزشگاهها حضور داشته باشند و به این ترتیب برای بازی ایران و کامبوج در رقابتهای انتخابی جامجهانی به صورت محدود، بلیتفروشی برای زنان انجام شد و حدود شش هزار زن به ورزشگاه راه پیدا کردند و پنج ردیف از طبقه نخست ورزشگاه آزادی در اختیار آنان قرار گرفت.
روز ۱۹ مهر ۹۸ «معصومه ابتکار»، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا معاونت زنان برای ادامهدار بودن حضور زنان در ورزشگاه ها رایزنی انجام داده است؟ گفت: «امیدواریم زمینهها برای حضور زنان در ورزشگاهها فراهم شود، اما باید در این راستا تلاش کرد. یکی از علت موفقیت زنان در عرصههایی که پیشرفت میکنند آن است که پیشرفت آنها توام با صبر، حوصله، تعامل، تلاش و پیگیری صورت میگیرد. بانوان به دنبال آن نیستند که بخواهند از طریق تقابل و درگیری پیشرفت کنند. در جامعه ما که جامعهای متکثر هستیم باید تلاش کنیم تا به نقطه اشتراک برسیم. به طور حتم معاونت زنان پیگیر ادامه حضور زنان در ورزشگاه است و به نظر مشکلی وجود ندارد. وزارت ورزش و جوانان پیگیر این موضوع است و امیدواریم این موضوع ادامه یابد.»
پس از صحبتهای ابتکار، حسن روحانی نیز در تاریخ ۲۲ مهر ۹۸ در نشست با خبرنگاران وعده ادامه حضور زنان در ورزشگاهها را داد و گفت: «از دولت یازدهم من با دو وزیر کشور و ورزش صحبت کردهام که راه را برای حضور بانوان در ورزشگاهها باز کنند و زمینه را در این باره فراهم سازند. حتی به خاطر دارم که افطاری با حضور پیشکسوتان ورزش برگزار شد و من آنجا از برخی ورزشکاران پیشکسوت پرسیدم آیا در رژیم گذشته که ورود بانوان به ورزشگاهها آزاد بود آنچه که امروز درباره وضعیت ورزشگاهها مطرح میشود و میگویند سخنان نادرست و نامناسب در آن محیط بر زبان رانده میشود وجود داشت یا نه؟ اظهار میکردند که چنین اتفاقی نمیافتاد چون خانمها در ورزشگاه بودند و مردان هم رعایت آنان را میکردند. من وقتی چنین حرفی را شنیدم بسیار خوشحال شدم و این موضوع را در جلسه هیات دولت هم مطرح کردم و گفتم بر خلاف آنچه که گفته میشود حضور زنان در ورزشگاهها نه تنها منجر به بیاخلاقی نمیشود، بلکه زمینه را برای بهتر شدن وضعیت اخلاقی هم فراهم میکند. ما پیش از این هم تلاشهایی در این زمینه انجام داده بودیم اما گاهی نیروی انتظامی در برابر این موضوع مخالفتهایی میکرد و مشکلاتی با انجامش داشت، این مخالفتها به این دلیل بود که برخی مشکلات در این زمینه وجود داشت و آنان به خاطر این چنین موضوعی را مطرح میکردند، اما برخی از آن دلایل قابل قبول و شاید برخی هم چندان قابل قبول نبود. از طرفی یک عدهای هم نگران بودند که اگر زنان در ورزشگاهها حاضر شوند چه اتفاقی قرار است بیفتد. من نمیگویم از جناح یا جریان خاصی بودند اما به هر حال ناراحتیهای خود را ابراز میکردند اما خوشبختانه خوشحالیم که این اتفاق افتاد و مشکلی هم پیش نیامد و تلاش میکنیم که چنین روندی در آینده نیز ادامه یابد.»
اما وعده مسئولین دولت مبنی بر ادامهدار بودن حضور زنان در ورزشگاه محقق نشد و با اینکه در اجلاس سالانه فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا)، جیانی اینفانتینو پشت تریبون رفت و در خصوص ورود زنان به ورزشگاهها صحبت مفصلی انجام داد و با افتخار اعلام کرد که در دوره او است که فدراسیون فوتبال ایران مجاب شده تا سرانجام شرایط حضور زنان را در ورزشگاهها فراهم کند.
در همین راستا برخی از منابع خبری مدعی شدند اینفانتینو بازی تیمهای استقلال و شهر خودرو را از نزدیک و کنار بانوان ایرانی تماشا خواهد کرد! این مسابقه پنجشنبه ۱۴ آذرماه۹۸ در ورزشگاه آزادی برگزار شد اما نه اینفانتینو آمد نه به زنان اجازه حضور در ورزشگاه داده شد.
گفته میشود فیفا در آخرین نامهاش به ایران، بهطور رسمی خواسته که زنان باید در همه بازیها در ورزشگاه حضور داشته باشند. در نامه فیفا ۳ بند وجود دارد و این بندها شفاف توضیح داده است که زنان باید تماشاگر کدام بازیها باشند:
۱- در مسابقات انتخابی جامجهانی صندلی بیشتری به زنان اختصاص پیدا کند.
۲- در بازیهایی که تیمهای ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا میزبان هستند، زنان باید بتوانند وارد ورزشگاه شوند.
۳- شرایطی فراهم شود که از ماه ژوئن (خرداد-تیر) در لیگ داخلی هم زنان بتوانند بازیهای تیمهای مورد علاقهشان را در ورزشگاه ببینید.
در مرحله انتخابی جامجهانی، ایران میزبان تیمهای بحرین، عراق و هنگکنگ بود. بازی ایران و هنگکنگ نخستین بازی ملی بود که زنان امیدوار بودند دوباره بتوانند به ورزشگاه بروند. این بازی قرار بود ۷ فروردین برگزار شود. ۱۵ خرداد هم ایران میزبان بحرین بود اما ویروس کرونا منجر به لغو بازیها شد و لیگ قهرمانان آسیا هم بدون تماشاگران برگزار شد. حال باید منتظر ماند و دید بعد آیا از ریشهکن شدن ویروس کرونا، دولت و مسئولان فیفا به وعده خود پایبند خواهند بود و دوباره شاهد حضور زنان در ورزشگاهها خواهیم بود یا خیر؟ این حضور باز هم فقط به بازیهای ملی محدود خواهد شد یا بالاخره به زنان اجازه داده خواهد شد تا رقابتهای لیگ برتر را هم از نزدیک نگاه کنند؟
با تمام تفاسیر و نگاهی به تحولات صورت گرفته در این حوزه و اجازه نیافتن زنان برای دیدن بازیهای لیگ برتر فوتبال، روحانیسنج وضعیت این وعده را مجددا به «محقق نشده» برمیگرداند.